Zupa kalafiorowa

0 (0 ocen)

Ciepła, warzywna i pożywna zupka o wyrazistym smaku kalafiora.

Składniki:

  • - 1 średni kalafior
    - 7 dużych ziemniaków
    - 4 duże marchewki
    - 1 por
    - 3 łyżki masła
    - 2 pęczki koperku
    - 2 kostki rosołowe
    - liść laurowy
    - 6 ziaren ziela angielskiego
    - 3 łyżki ryżu
    - 1 łyżka śmietany 18%
    - sól, pieprz.

Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora oczyszczamy i kroimy w pół plasterki. Przesmażamy w garnku na maśle pora. Dodajemy pokrojone warzywa i zalewamy 3 litrami wody, dodajemy kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na pół miękko.
  • 2. Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i dodajemy do zupy. Wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości.
  • 3. Śmietanę dodajemy do zupy i mieszamy. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy