Zupa kalafiorowa na maśle

4.99 (194 ocen)

Lekka, bezmięsna zupa kalafiorowa z włoszczyzną obsmażoną na sklarowanym maśle, doprawiona koperkiem i gałką muszkatołową.

Składniki:

  • łyżka masła sklarowanego
    2 małe marchewki
    1 pietruszka
    kawałek bulwy selera
    mały kawałek pora
    3 ziemniaki
    8 szklanek wody
    4 ziarna ziela angielskiego
    liść laurowy
    sól
    łyżka suszonej włoszczyzny
    1/2 średniego kalafiora
    pieprz
    świeżo otarta gałka muszkatołowa
    suszony koperek
    ok. 1/3 szklanki śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.99 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
  • 2. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa (bez ziemniaków) i smażyłam aż zwiotczały.
  • 3. Dodałam ziemniaki, zalałam 8 szklankami wody, zagotowałam.
    Dodałam suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy i troszkę soli do smaku.
  • 4. Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, dokładnie umyłam (można w zakwaszonej wodzie) i dołożyłam do rondla, kiedy ziemniaki zaczynały mięknąć.
    Na wolnym ogniu gotowałam do miękkości składników.
  • 5. Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować