Zupa kalafiorowa na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włoszczyznę i ziemniaki obrałam, opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora posiekałam. Ziemniaki pokroiłam w kostkę.
2.W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa (bez ziemniaków) i smażyłam aż zwiotczały.
3.Dodałam ziemniaki, zalałam 8 szklankami wody, zagotowałam.
Dodałam suszoną włoszczyznę, ziela angielskie, liść laurowy i troszkę soli do smaku.
4.Kalafiora podzieliłam na małe różyczki, dokładnie umyłam (można w zakwaszonej wodzie) i dołożyłam do rondla, kiedy ziemniaki zaczynały mięknąć.
Na wolnym ogniu gotowałam do miękkości składników.
5.Na koniec wlałam kremówkę, doprawiłam do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i suszonym koperkiem.
Komentarze