Zupa kalafiorowa z koperkiem

4.5 (142 ocen)

pyszna, delikatna zupka

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
    3 litry wody
    4 ziemniaki
    1 mały kalafior
    1 pęczek koperku
    2 marchewki
    1/4 szklanki śmietanki 18 %
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki pszenne
    sól do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Marchewki obrać i dodać do skrzydełek. Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Gdy marchewki będą na pół miękkie dodać ziemniaki i kalafiora. Koperek opłukać i poszatkować. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć marchewki. Na talerzu rozdusić je widelcem i przełożyć z powrotem do zupy. Na patelni rozgrzać masło. Zasypać mąką, wymieszać i zasmażyć. Zupę doprawić do smaku solą i cukrem. Zasmażkę przełożyć do zupy cały czas mieszając. Zagotować. Wyłączyć gaz. Dodać śmietankę i koperek. Wymieszać. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować