Zupa kalafiorowa z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Marchewki obrać i dodać do skrzydełek. Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Kalafiora opłukać i podzielić na różyczki. Gdy marchewki będą na pół miękkie dodać ziemniaki i kalafiora. Koperek opłukać i poszatkować. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć marchewki. Na talerzu rozdusić je widelcem i przełożyć z powrotem do zupy. Na patelni rozgrzać masło. Zasypać mąką, wymieszać i zasmażyć. Zupę doprawić do smaku solą i cukrem. Zasmażkę przełożyć do zupy cały czas mieszając. Zagotować. Wyłączyć gaz. Dodać śmietankę i koperek. Wymieszać. Podawać na gorąco.
Komentarze