Zupa kalafiorowa z pomidorami

4.51 (156 ocen)

Lekka zupa warzywna. Smażone pomidory z cebulą na maśle dodają jej wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • ( Z podanych proporcji wychodzi ok.4l. zupy)
    2 kości schabowe
    1 duży kalafior (ok.700g.)
    4 marchewki
    2 pietruszki
    5 ziemniaków
    4 duże mięsiste pomidory
    2 cebule
    3 łyżki kaszy manny
    2 łyżki masła
    250ml. jogurtu naturalnego
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżka suszonego oregano
    sól , pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zupa kalafiorowa z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kości schabowe umyć , zalać ok 3 l. wody , gotować ok 40 min.
    Wywar przecedzić.
  • 2. Ziemniaki , marchew oraz pietruszkę obrać umyć.
    Ziemniaki pokroić w kostkę , marchew z pietruszką w pół plasterki.
    Przełożyć warzywa do wywaru gotować na pół miękko.
  • 3. W tym czasie kalafiora umyć , podzielić na małe różyczki.
    Pomidory oraz cebulę obrać ze skórki , pokroić w małą kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło , zeszklić cebulę , dodać pomidory , smażyć chwilę aż zaczną puszczać sok.
    Do garnka dodać kalafiora , pomidory z cebulą , dokładnie wykładając całą zawartość patelni , kaszę manną ,koperek oraz przyprawy.
    Gotować kolejne 20 min.
  • 4. Do zupy wlać jogurt naturalny , wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować