Zupa kalafiorowo - pomidorowa z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior dzielimy na małe różyczki, płuczemy i osączamy. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Plasterki szynki kroimy w krótkie paseczki.
2.Rosół zagotowujemy, wkładamy kalafiora i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Dodajemy czosnek i pomidory z puszki, zagotowujemy, chwilę gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy łyżeczką cukru oraz solą i mielonymi płatkami chilli do smaku. Dodajemy śmietankę, mieszamy.
3.Gorącą zupę nakładamy do miseczek, na wierzchu rozkładamy paseczki szynki i starty ser. Każdą porcję dekorujemy listkami bazylii.
Porady
Jeśli nie mamy domowego rosołu można użyć rosołu z kostki.
Komentarze