Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśni
Zupa kalfiorowa z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Kalafior podzielić na różyczki.
• Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę.
• Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie.
• Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić.
• Wlać ok. 2 litry gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, sos sojowy i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut.
• Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą, aby był cały przykryty.
• Dosypać zioła, pietruszkę, liście selera i lubczyku.
• Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut.
• Zupę na koniec doprawić do smaku i wlać mleko.
Komentarze