Zupa kalfiorowa z marchewką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Letnią porą mogę jeść same zupy warzywne, które praktycznie gotuję na okrągło. Tym razem powstała kalafiorowa z dużą ilością marchewki i zieleniny. Latem gotuję zupy niezabielane śmietaną, tylko czasem dodaję odrobinę mleka dla uzyskania jaśni

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 kalafior
    • 4 ziemniaki
    • pęczek młodej włoszczyzny - marchewka, pietruszka, seler
    • 1 cebula, kawałek pora
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • kilka gałązek naci selera i lubczyku - posiekane
    • 2 liście laurowe
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 3/4 szklanki mleka
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy

Zupa kalfiorowa z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Kalafior podzielić na różyczki.
    • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w kostkę.
    • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski i obsmażyć na oliwie.
    • Dodać włoszczyznę i chwilę poddusić.
    • Wlać ok. 2 litry gorącej wody, dodać ziemniaki, sól, pieprz, sos sojowy i liście laurowe. Gotować ok. 10 minut.
    • Dorzucić do garnka różyczki kalafiora, zalać wodą, aby był cały przykryty.
    • Dosypać zioła, pietruszkę, liście selera i lubczyku.
    • Gotować do miękkości kalafiora 10-15 minut.
    • Zupę na koniec doprawić do smaku i wlać mleko.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy