Zupa kasztelańska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać winem i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Po namoczeniu zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. Przestudzić, wyjąć grzyby(zachować wino) i pokroić w kostkę.
2.Wino przelać do garnka, dolać litr wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól i kostkę grzybową – zagotować i zmniejszyć ogień.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Pietruszkę, marchew oraz seler obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone grzyby oraz koncentrat pomidorowy. Całość gotować do czasu aż warzywa zmiękną.
3.Mąkę rozrobić w śmietanie i zaprawić zupę. Chwilę pogotować. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze