Zupa klopsowa z tartą marchewką

5 (172 ocen)

  • 30 min

Smaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup.

  • 30 min

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 jajko
    1 łyżka bułki tartej
    Sól
    Pieprz
    500 g ziemniaków
    1 duża marchew
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    1 łyżek przyprawy typu Vegeta
    1 kostka rosołowa
    1 łyżka mąki
    2 łyżki śmietany 18%
    5 łyżek octu
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa klopsowa z tartą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i Vegetę. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut. Do miseczki odlewamy trochę wywaru, mieszamy z mąką i śmietaną. Dolewamy do zupy. Na końcu dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować