Zupa kokosowo-żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki.Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając.
2.Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym, a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Zagotować, a następnie dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem rybnym i dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.
Komentarze