Zupa kokosowo-żurawinowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Egzotyczna zupa kokosowo-żurawinowa

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - cukinia: 500 gramów
    - mleko kokosowe: 400 mililitrów
    - liczi (świeże lub w puszce): 200 gramów
    - imbir (8 cm kawałek): 1 sztuka
    - trawa cytrynowa (łodygi): 3 sztuki
    - chilli: 2 sztuki
    - szalotka: 100 gramów
    - żurawina suszona: 50 gramów
    - olej sezamowy: 2 łyżki
    - limonka: 1 sztuka
    - kolendra: 0.5 pęczka
    - sos rybny: 6 łyżek
    - sól, pieprz cayenne do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kokosowo-żurawinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Korzeń imbiru obrać i zetrzeć. Trawę cytrynową umyć i przekroić wzdłuż. Paprykę chili pokroić na cienkie paseczki. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w plasterki.Wszystkie przygotowane składniki wraz z żurawiną smażyć na oleju przez 5 minut, często mieszając.
  • 2. Cukinię umyć i pokroić w kostkę. Przyprawy zdjąć z ognia i połączyć z mlekiem kokosowym, a następnie dolać 600 ml wody lub bulionu warzywnego. Zagotować, a następnie dodać cukinię i gotować przez 5 minut na średnim ogniu. W międzyczasie obrać liczi i dodać do zupy. Limonkę wycisnąć. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Sok z limonki i kolendrę wymieszać z sosem rybnym i dolać do zupy. Podawać z prażonymi, solonymi orzechami włoskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować