Zupa koperkowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kość schabową lub mięso zalać ok.2l wody,zagotować,wrzucić kostkę rosołową,listek i ziele,liść pora i gotować przez ok.30.min..Marchewki,seler,pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki (można użyć mrożonej włoszczyzny),ziemniaki pokroić w kostkę.Z wywaru wyjąć kość lub ugotowane mięso i liść pora(wyrzucić),wsypać ryż i gotować ok.10min.Następnie dać wszystkie warzywa i całość gotować jeszcze do miękkości.Zupę przyprawić,dać posiekany koperek i pokrojone mięso jeśli używaliśmy go do wywaru.Można zabielić śmietaną.
\
Porady
Zupę można ugotować na innym mięsie lub tylko na warzywach,ale według mnie najsmaczniejsza jest na wieprzowinie.
Komentarze