Zupa koperkowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
2.Koperek płuczemy, osuszamy. Odrywamy grubsze łodygi i odkładamy je. Odkładamy również kilka ładnych gałązek do dekoracji, pozostałe drobno kroimy.
3.Zagotowujemy rosół, wkładamy do niego odłożone łodygi, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. Wyjmujemy łodygi koperku, do rosołu wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut (powinien się lekko rozgotować).
4.Do zupy wsypujemy posiekany koperek gotujemy nadal na małym ogniu kilka minut. Zupę miksujemy blenderem (nie jest to konieczne), ponownie zagotowujemy, dodajemy śmietankę. Solimy do smaku.
5.Zupę porcjujemy, do każdej porcji wkładamy jajko starte na tarce o dużych oczkach, dekorujemy odłożonymi gałązkami koperku.
Komentarze