Zupa koperkowo-pieczarkowa

0 (0 ocen)

Kremowa zupa z mnóstwem kopru i tartych warzyw.Jedynymi większymi w niej kawałkami są ziemniaki.

Składniki:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
    2 pęczki posiekanego kopru
    0,5kg. pieczarek
    2 marchewki
    1 pietruszka
    6 ziemniaków
    100g. serka topionego kremowego
    250ml śmietany 18 %
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka suszonego lubczyku
    sól , pieprz

Zupa koperkowo-pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka myjemy , osuszamy ,zalewamy ok 2l. wody.
    Gotujemy do miękkości , zbieramy szumowiny.
  • 2. Ziemniaki obieramy ,myjemy , kroimy w małą kostkę , dodajemy do garnka.
  • 3. Marchew , pietruszkę oraz pieczarki obieramy , myjemy , ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Gdy ziemniaki będą pół miękkie dodajemy resztę warzyw, koper oraz serek topiony.
    Zupę w między czasie doprawiamy.
  • 4. Gdy warzywa będą miękkie śmietanę łączymy z mąką pszenną oraz chochelką zupy.
    Wlewamy do garnka , mieszamy.
    Zupę pozostawiamy na gazie do ponownego zagotowania.
  • 5. Podajemy samą lub ze skrzydełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy