Zupa - krem cebulowy z serowymi chrupkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przyznam że cebulową - krem jadłam pierwszy raz w życiu :) ale smak ma cudowny. A do tego jeszcze chrupki serowe - pycha!

  • 25 min

Składniki:

  • ZUPA:

    4 cebule
    1 l bulionu warzywnego
    2 duże ziemniaki
    olej
    sól
    pieprz
    tymianek

    CHRUPKI:

    20 dag startego sera żółtego
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem cebulowy z serowymi chrupkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać,pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka.
  • 2. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka.
  • 3. Zalać bulionem, gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • 4. Całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą pieprzem i tymiankiem.
  • 5. Ser żółty rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w koła o średnicy 5-6 cm.
  • 6. Piec w piekarniku, aż się roztopi i zacznie się rumienić.
  • 7. Gorące chrupki wyjąć z piekarnika i od razu pozawijać lub pozginać np. na nożu. Wystudzić.
  • 8. Zupę podawać z chrupkami serowymi.

Porady

Chrupki serowe można pozostawić też płaskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować