Zupa krem "ALI BABY" czyli serowa z makaronem i curry

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Zupa jest aromatyczna i ma fajną konsystencję:)

  • 30 min

Składniki:

  • szklanka makaronu nitki

    4 szklanki wywaru mięsnego

    2 łyżki masła

    1 łyżka mąki

    3 łyżki utartego żółtego sera(ostrego)

    2 żółtka

    1 szklanka mleka

    sól,pieprz i curry do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem "ali baby" czyli serowa z makaronem i curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut,odcedzić,przepłukać.Wywar wlać do rondla,doprowadzić do wrzenia,włożyć makaron,gotować 5 minut na średnim ogniu.Mały rondel postawić na niewielkim ogniu,włożyć masło,stopić,wsypać mąkę i ser,dokładnie zamieszać.Mieszając wlewać powoli szklankę zupy,połączyć składniki,przelać do rondla z zupą,przyprawić i gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut,kilkakrotnie mieszając.

    żółtka roztrzepać z mlekiem,dolewać stopniowo do zupy ciągle mieszając,podgrzewać przez 2 minuty.Udekorować natką i posypać curry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować