Przepyszna, niezwykle sycąca zupa o oszałamiająco ciepłym kolorze i głębokim smaku.Wykonywana z sezonowych, wczesno jesiennych produktów.
15 min
Składniki:
1,5 kg dyni (najlepiej gatunek Hokhaido lub Muscat)
2 dojrzałe, miękkie gruszki
2 cebule
2 kostki bulionu
700 ml wody
1-2 łyżki soku z cytryny
100 ml śmietany kremówki
szczypta majeranku
1 łyżeczka imbiru
sól
pieprz
świeży koperek (do posypania)
Zupa krem dyniowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostki bulionowe zagotować z wodą. Obrać dynię, pokroić miąższ dyni w kostkę. Wrzucić na gotujący się bulion. Obrać cebule i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z gruszkami. Cebule i gruszki wrzucić do bulionu z dynią. Gotować około 20 minut, do momentu, gdy warzywa i owoce staną się miękkie. Zmiksować całość. Dodać śmietanę, sok z cytryny, imbir i majeranek.
Doprawić całość pieprzem i solą.
Podawać z łyżką ubitej smietany kremówki i świeżym koperkiem.
Komentarze