Zupa krem dyniowo-gruszkowy

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Przepyszna, niezwykle sycąca zupa o oszałamiająco ciepłym kolorze i głębokim smaku.Wykonywana z sezonowych, wczesno jesiennych produktów.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg dyni (najlepiej gatunek Hokhaido lub Muscat)
    2 dojrzałe, miękkie gruszki
    2 cebule
    2 kostki bulionu
    700 ml wody
    1-2 łyżki soku z cytryny
    100 ml śmietany kremówki
    szczypta majeranku
    1 łyżeczka imbiru
    sól
    pieprz
    świeży koperek (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem dyniowo-gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostki bulionowe zagotować z wodą. Obrać dynię, pokroić miąższ dyni w kostkę. Wrzucić na gotujący się bulion. Obrać cebule i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z gruszkami. Cebule i gruszki wrzucić do bulionu z dynią. Gotować około 20 minut, do momentu, gdy warzywa i owoce staną się miękkie. Zmiksować całość. Dodać śmietanę, sok z cytryny, imbir i majeranek.
    Doprawić całość pieprzem i solą.
    Podawać z łyżką ubitej smietany kremówki i świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować