Taka zupa krem to hit na chłodne dni ale nie tylko. Sycąca, aksamitnie gładka, można ją przyrządzić niemal z każdych warzyw. Prosta zupa podana z czosnkowymi grzankami i łuskanym słonecznikiem.
Składniki:
• 2- 3 ziemniaki,
• 1 cebula,
• Ząbek czosnku,
• 1 marchewka,
• ½ pietruszki,
• kawałek pora,
• kawałek selera,
• 3-4 różyczki kalafiora,
• 1/2 łyżki masła,
• Ok. 1 litra bulionu,
• Sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku,
• Natka pietruszki do posypania,
• Grzanki czosnkowe,
• Łuskany słonecznik,
• 100 g serka topionego,
• Ok. 1/3 szklanki śmietany 30%,
Zupa krem jarzynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i czosnek obrać, posiekać. Ziemniaki , marchewkę, pora, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę.
W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać marchewkę, pora, pietruszkę, selera , krótko poddusić. Zalać bulionem, dodać ziemniaka i kalafiora , gotować około 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Do zupy dodać serek topiony, śmietanę i zmiksować, następnie jeszcze zagotować przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką. Rozlać do bulionówek. Podawać z grzankami, pestkami słonecznika i posypać natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze