Zupa - krem ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: żeberka opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą - zagotować, odcedzić i ponownie zalać wodą, dodać sól, szczyptę pieprzu i gotować przez 1/2 godz. Warzywa obrać, dodać do żeberek, całość gotować do miękkości. Mięso wyjąć, obrać z kości. Ogórki zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię z masłem i koperkiem, smażyć około 10 minut. Dodać do warzyw i mięsa, gotować całość około 10 minut. Następnie całość zmiksować. Uzupełnić przegotowaną wodą, by musu było około 2 litrów. Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami musu, zmiksować, dodać do musu, doprawić solą i pieprzem do smaku, doprowadzić do wrzenia.
Kromki pokroić w kosteczkę, opiec na maśle. Zupę wlać do salaterek, posypać na wierzchu kostkami opieczonego chleba.
Porady
1.Zamiast chleba tostowego można użyć groszku ptysiowego.
Komentarze