Zupa - krem ogórkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo sycąca zupa, łatwa w wykonaniu. Idealnie trafiona w gusta najbardziej wybrednych domowników. Z przyjemnością pałaszują ja dzieci i dorośli.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 żeberka wieprzowe
    6 ziemniaków
    3 średnie marchewki
    1 pietruszka
    1/3 średniego selera
    1/2 białej części pora
    1 średnia cebula
    4 ogórki kiszone
    Przyprawy: sól i pieprz
    1 łyżeczka koperku suszonego lub świeżego
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 łyżka masła
    4 kromki chleba tostowego+1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - krem ogórkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą - zagotować, odcedzić i ponownie zalać wodą, dodać sól, szczyptę pieprzu i gotować przez 1/2 godz. Warzywa obrać, dodać do żeberek, całość gotować do miękkości. Mięso wyjąć, obrać z kości. Ogórki zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnię z masłem i koperkiem, smażyć około 10 minut. Dodać do warzyw i mięsa, gotować całość około 10 minut. Następnie całość zmiksować. Uzupełnić przegotowaną wodą, by musu było około 2 litrów. Śmietanę połączyć z kilkoma łyżkami musu, zmiksować, dodać do musu, doprawić solą i pieprzem do smaku, doprowadzić do wrzenia.
    Kromki pokroić w kosteczkę, opiec na maśle. Zupę wlać do salaterek, posypać na wierzchu kostkami opieczonego chleba.

Porady

1.Zamiast chleba tostowego można użyć groszku ptysiowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować