Zupa krem z topinambura

0 (0 ocen)

Bardzo długo przymierzałam się do spróbowania topinambura, a teraz tego żałuję. Jest przepyszny, pokrojony w cienkie plasterki smakuje prawie jak świeży, chrupiący słonecznik. Polecam go zarówno do zupy, jak i do zajadania na surowo.

Składniki:

  • 50 dag topinambura – 1 sztukę odłożyć
    mała cebula
    łyżka oleju kokosowego
    bulion warzywny
    sól
    biały pieprz
    sok z cytryny
    DO PODANIA:
    odłożona bulwa topinambura
    kawałek marchewki
    pestki słonecznika
    szczypior

Zupa krem z topinambura - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulwy topinambura cieniutko obrać, opłukać. Jedną sztukę odłożyć, pozostałe pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać, posiekać, wrzucić do rondla na rozgrzany olej kokosowy i obsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać topinambura, zalać bulionem warzywnym, tak aby został przykryty i ugotować do miękkości. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
    Odłożoną bulwę topinambura i kawałek marchewki pokroić w długie, cienkie słupki, pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, szczypior posiekać.
    Krem podawać z chrupiącymi, kolorowymi dodatkami.

Porady

Zupę można zabielić kremówką lub mlekiem kokosowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy