Zupa krem z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • 50 min

Sezon szparagowy trwa w najlepsze. Warto wykorzystać ten czas. Szparagi zawierają całą masę witamin i składników mineralnych. Co więcej - są niskokaloryczne. Uznawane są za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków ;)

  • 50 min

Składniki:

  • pęczek (500 g) białych szparagów
    3 ziemniaki
    750 ml bulionu warzywnego
    200 g śmietany 12%
    2 szczypty gałki muszkatołowej
    sól i pieprz
    2 - 3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Opłucz szparagi, odłam zdrewniałe końce. Ułamią się one same w odpowiednim miejscu. Szparagi obiera się w 1/3 od dołu. Możesz użyć obieraczki. Szparagi pokrój na większe kawałki.
    Bulion podgrzej, dodaj ziemniaki i gotuj około 5 minut. Następnie dodaj szparagi oraz gałkę muszkatołową. Gotuj do momentu aż ziemniaki i szparagi zmiękną - około 15 minut.
    Rondel zdejmij z gazu, odstaw do przestygnięcia. Dodaj sok z cytryny. Partiami zblenduj zupę. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie - gałką muszkatołową.
    Przed podaniem - podgrzej. Podczas upałów spożywam zupę zimną, jest pyszna :) !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować