Zupa krem z białych warzyw z topinamburem

4.5 (157 ocen)

Jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu. Do tego ma świetny, delikatny, lekko orzechowy smak. Rewelacyjnie smakuje podana z pestkami dyni, słonecznikiem i posianymi orzechami:)

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki,
    1 topinambur,
    mały kalafior,
    ½ pietruszki,
    kawałek selera,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    kawałek białej części pora,
    ok 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z wcześniejszego obiadu),
    sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z białych warzyw z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion zagotowujemy. Cebule, czosnek, pora kroimy i podsmażamy. Ziemniaki, topinambura, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 min, aż będą miękkie. Kiedy warzywa będą już miękkie, zestawiamy garnek z gazu i miksujemy blenderem na gładka masę. Jeśli zupa jest dla nas za rzadka to możemy dodać i zmiksować kawałek bułki. Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, podajemy z pestkami dyni, słonecznika i posiekanymi orzechami. Możemy dodać trochę pikantności :) Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować