Jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu. Do tego ma świetny, delikatny, lekko orzechowy smak. Rewelacyjnie smakuje podana z pestkami dyni, słonecznikiem i posianymi orzechami:)
Składniki:
3-4 ziemniaki,
1 topinambur,
mały kalafior,
½ pietruszki,
kawałek selera,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
kawałek białej części pora,
ok 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z wcześniejszego obiadu),
sól, pieprz,
Zupa krem z białych warzyw z topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bulion zagotowujemy. Cebule, czosnek, pora kroimy i podsmażamy. Ziemniaki, topinambura, pietruszkę i selera obieramy, kroimy w kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy około 30 min, aż będą miękkie. Kiedy warzywa będą już miękkie, zestawiamy garnek z gazu i miksujemy blenderem na gładka masę. Jeśli zupa jest dla nas za rzadka to możemy dodać i zmiksować kawałek bułki. Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem, podajemy z pestkami dyni, słonecznika i posiekanymi orzechami. Możemy dodać trochę pikantności :) Smacznego!
Komentarze