Zielona,pełna witamin i sycąca zupa.W sam raz na zimowe i mroźne dni.Jarmuż i brokuły mają bardzo dużo witamin.Dziś postanowiłam połączyć oba te warzywa.
30 min
Składniki:
dwie małe brokuły
parę liści jarmużu
2 marchewki
pietruszka
kawałek pora
skrzydło z indyka
cebula
3 ząbki czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
sól,pieprz
śmietana (opcjonalnie)
grzanki (opcjonanie)
zioła prowansalskie do grzanek
granulowany czosnek
Zupa krem z brokuł i jarmużu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka z wodą włożyłam skrzydło z indyka,ziele angielskie i liście laurowe.
2.Warzywa umyłam i pokroiłam.
Dodałam plastry marchwi,pietruszki i kawałek pora.
Część pora pokroiłam na plasterki.
3.Umyłam i podgotowałam jarmuż.
4.Brokuły umyłam i włożyłam je do zupy.
5.Podsmażyłam na patelni pokrojoną cebulę.
Pod koniec jej smażenia dodałam starte ząbki czosnku.
Dodałam ją do zupy.
6.Następnie do garnka powędrował podgotowany jarmuż.
7.Przyprawiłam przyprawami i gotowałam wszystko, aż warzywa były miękkie.
Wyjęłam liście laurowe, ziele angielskie i mięso.
Można je obrać i dodać do zupy.
Zmiksowałam wszystko blenderem.
8.Powstała w ten sposób pożywna zupa krem.
9.Można przyprawić ją kleksem śmietany i posypać grzankami.
10.Grzanki można samemu bardzo łatwo przyrządzić.
Bułkę pokroiłam na małe kawałeczki.
Podpiekłam na suchej patelni.
Posypałam ziołami prowansalskimi,granulowanym czosnkiem
z odrobiną soli.
Polałam niewielką ilością oliwy z oliwek.
Komentarze