Zupa krem z buraków

4.51 (198 ocen)

  • 60 min

Delikatna i bogata w smaku zupa krem. Niskokaloryczna a bardzo sycąca.

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5kg buraków
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    ćwiartka selera
    pół cebuli
    dwa liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    szczypta cukru
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka octu (nie czuć go potem z zupie, a pozwoli zachować ładny kolor)
    kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku (z łodygami i liścmi)
    1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
    sól, pieprz
    śmietana 12%- do podania
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchew, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Pokroić na dość cienkie plastry (buraki na mniejsze cząstki). Przesmażyć przez chwilę z oliwą w garnku. Pozwoli to wydobyć lepszy smak warzyw. Dolać bulion. Doprawić zielem, liściem laurowym, octem i cukrem. Dodać gałązki pietruszki i lubczyku. Gotować ok 1 h pod przykryciem aż buraki będą miękkie. Po tym czasie odstawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować