ZUPA KREM Z BURAKÓW

0 (0 ocen)

  • 50 min

Czy buraczki znacie tylko z tradycyjnego barszczu? Wypróbujcie ten pomysł na przepyszną zupkę krem z buraka właśnie

  • 50 min

Składniki:

  • kilogram buraków
    3 marchwie
    5 ziemniaków
    sól.pieprz
    śmietana 12 %
    bulion warzywny
    mieszanka ulubionych ziaren: pestki słonecznika, sezam, siemie lniane

Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki szorujemy i gotujemy do miękkości.Kiedy ostygną obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do drugiego garnka wkładamy pokrojone buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu aby warzywa były max 4 cm pod nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie, jesli potrzeba jeszcze doprawiamy.Zupkę zabielamy, rozlewamy do bulionówek, każdą porcję posypujemy ziarenkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy