Zupa krem z buraków na zakwasie z grzybami suszonymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Co roku na Wigilijnym stole króluje czerwony barszczyk, który jest jednym z najbardziej znanych i lubianych dań w całej Polsce. Zawsze podawany z uszkami bądź pasztecikami. Dzisiaj proponuję wersję tej zupy w postacji gęstego kremu, który przygotowałam z dodatkiem naturalnego zakwasu i grzybków.

Składniki:

  • -3 buraki
    -1 cebula czerwona
    -1/3 selera
    -1 suszona śliwka
    -1 marchew
    -5 suszonych grzybów
    -0,5l wody
    -200ml soku z buraków kiszonych
    -1 łyżka masła klarowanego
    -1/4
    -sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z buraków na zakwasie z grzybami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lbm6pr 1. -dzień prędzej grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
    -buraki, marchew, seler dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na nieduże kawałki
    -cebulę podsmażamy na maśle klarowanym
    -warzywa wkładamy do garnka, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, podsmażoną cebulę, śliwkę i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości na małym ogniu
    -wyjmujemy śliwkę oraz grzyby
    -całość blendujemy na gęsty krem
    -pod koniec gotowania wlewamy sok z buraków kiszonych i gotujemy jeszcze z 10 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować