Zupa krem z buraków z jajkiem

0 (0 ocen)

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa - idealna na każda porę roku.

Składniki:

  • 2-3 żeberka
    3-4 buraki
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    4-5 ziemniaków
    pół cebuli
    gałązka lubczyku (może być suszony)
    ziele angielskie, pieprz ziarnisty
    sok z cytryny lub ocet
    domowa vegeta
    2-3 łyżki smietany 18%
    2 łyzki maki pszennej
    jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Krem

Zupa krem z buraków z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka opłukać, zalać zimna wodą, dodać 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać warzywa – marchew, pietruszkę, selera, cebule oraz gałazkę lubczyku. Gotowac na wolnym ogniu aż do miekkości żeberek i warzyw. Po koniec gotowania dodać ziemniaki pokrojone w drobą kostkę.
  • 2. Gdy ziemniaki będą miekkie doprawić zupę domową vegetą, solą, pieprzem oraz sokiem z cytyny lub octem. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać do gotujacej się zupy.
  • 3. Z zupy wyjąc żeberka i gałązke lubczyku. Zmiksować zupę na gładką masę.
  • 4. Rozrobić mąkę w śmietanie i zabielić zupę. Zagotować. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.

Porady

Zamiast świezych buraków można wykorzystać buraczki marynowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować