Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne warzywa. Krem z cukinii i marchewki jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Ma delikatną, jedwabistą konsystencję, jest pyszny i pożywny.
Składniki:
1 cukinia
3-4 większe marchewki
1 cebula
1litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
oliwa
sól, pieprz
Zupa krem z cukinii i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i pokroić w grubą kostkę. Cebule i marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić cebule, cukinię i smażyć 3-4 minuty. Dodać pokrojoną marchewkę, zalać rosołem i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksować na krem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Komentarze