Zupa krem z cukinii z dodatkiem curry

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

To mój pierwsza zupa krem, którą przygotowałam. Smakowała wszystkim domownikom.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 mała zielona cukinia
    1 mała żółta cukinia
    1 marchewka
    0,5 selera
    3 ziemniaki
    biała część pora
    3 gałązki świeżej pietruszki
    1 mała cebula
    1 serek topiony śmietankowy (trójkącik)
    1 serek topiony ziołowy (trójkącik)
    1 łyżka curry
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól,pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie do smaku
    masło
    1 l bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z cukinii z dodatkiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Przełóż do garnka. Paprykę, marchew, seler i por obierz, pokrój w kawałki. Cukinie dokładnie wyszoruj, umyj (nie obieraj) i wydrąż środek. Pokrój na kawałki. Wszystkie warzywa przełóż na patelnię, przesmaż na maśle. Przełóż do garnka z cebulą. Warzywa podlej 1 l bulionu. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj ok. 25 min, aż warzywa będą miękkie. Dodaj serki topione, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Gotuj jeszcze 10 min. Następnie gorącą zupę zmiksuj przy użyciu blendera. Podawaj z grzankami.

Porady

Grzanki robię samodzielnie. Bułkę wrocławską lub chleb tostowy kroję w kostkę. Posypuję ziołami prowansalskimi, oregano i słodką papryką. Smażę na suchej patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować