Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ser pleśniowy sprawia, że zwykła zupa z cukinii nabiera niezwykle szlachetnego charakteru. Jest aksamitnie kremowa i wyrazista w smaku.

  • 45 min

Składniki:

  • młoda cukinia - 2 szt.
    seler - 1/4 szt.
    ziemniaki – 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    masło – 1/2 łyżki
    oliwa - 1 łyżka
    ser pleśniowy – 100 g
    bulion z kurczaka – 3 szk.
    śmietana kremówka – 1/4 szk.
    czosnek - 3 ząbki
    świeży liść laurowy – 1 szt.
    świeży lubczyk – kilka listków
    sól morska – do smaku
    pieprz kolorowy – do smaku

    DODATKOWO:
    posiekana natka pietruszki do podania
    ser pleśniowy do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Ser

Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i oliwę, dodać pokrojoną cebulę i smażyć ja na średnim ogniu, aż do lekkiego zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwileczkę podsmażyć. Dodać obrany, umyty i pokrojony seler i ziemniaki. Wlać pół szklanki bulionu. Dodać liść laurowy i lubczyk, przez chwilę dusić pod przykryciem, aż warzywa lekko zmiękną.
  • 2. Wlać pozostały bulion z kurczaka, dodać umytą i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • 3. Garnek z zupą zdjąć z ognia. Wyjąć liść laurowy, gałązki lubczyku. Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać, aż ser się roztopi. Jeśli jest taka potrzeba, to jeszcze raz doprawić zupę do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupę zmiksować na gładki krem, wlać śmietanę i ponownie podgrzać.
  • 4. Podawać z posiekaną natką pietruszki i porcją pokruszonego sera pleśniowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować