Zupa krem z czerwonej kapusty

4.5 (181 ocen)

  • 5 min

Biorąc pod uwagę długą listę i polską niewyczerpywalną kreatywność w obrębie kapusty, tym bardziej zastanawia, że najbardziej zaskakujące danie na bazie tego warzywa zaserwowano mi w Hiszpanii !

  • 5 min

Składniki:

  • mała główka kapusty czerwonej,
    dwie młode cebule,
    4 ziemniaki, opcjonalnie,
    dwa listki laurowe,
    ziele angielskie,
    kilka ziaren pieprzu czarnego,
    odrobina soku z cytryny,
    białe czerstwe pieczywo na grzanki,
    masło
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa wrzucamy do zimnej wody. 1. Kapustę kroimy na ćwiartki wkładamy do garnka średniej wielkości, dodajemy cebulę w całości i przyprawy, zalewamy wodą gotujemy do czasu, gdy kapusta będzie miękka (ok. 40 minut w zależności od wielkości główki).
    Pod sam koniec możemy dodać pokrojone ziemniaki, choć nie jest to obligatoryjne.
    Po zdjęciu z gazu miksujemy blenderem, solimy.
  • Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je blenderem. 2. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy doń drobno pokrojony biały chleb by się ładnie zarumienił.
    Możemy zupę delikatnie zakwasić, wówczas uzyskamy jeszcze ładniejszy efekt końcowy, bo krem w kontakcie z cytryną punktowo zmieni barwę na przyjemnie różową.

Porady

Zobaczcie jak taka zupa zadziała na dzieci, a najlepiej poproście by same ją zrobiły, przepis jest bowiem przebanalny. Dzieci uwielbiają potrawy o kontrowersyjnym ubarwieniu, zatem zupa na fioletowo w sposób oczywisty znajdzie się w kręgu ich zainteresowania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować