Zupa krem z czerwonej kapusty ze śliwką

0 (0 ocen)

Zupa krem z wyraźną nutą przypraw korzennych, przełamana dodatkiem kwaskowej śliwki. Potrawa świetnie smakuje i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Polecam!

Składniki:

  • 1 nieduża kapusta czerwona (500 g)
    3 nieduże ziemniaki (łącznie 350 g)
    150 g drylowanych śliwek
    ¼ niedużego selera (100 g)
    1 duża biała cebula (100 g)
    1 kopiasta łyżka posiekanej mięty
    1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
    3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
    250 ml śmietanki 12%
    6 szklanek bulionu warzywnego
    6 kulek suszonych owoców jałowca
    1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z czerwonej kapusty ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z czerwonej kapusty ze śliwką 1. W garnku rozgrzać tłuszcz, wrzucić obraną i posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz obrany i rozdrobniony seler. Dołożyć jagody jałowca, wsypać kozieradkę, paprykę, imbir, cynamon i chilli. Całość smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z czerwonej kapusty ze śliwką 2. Następnie dodać poszatkowaną kapustę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć.
  • Zupa krem z czerwonej kapusty ze śliwką 3. Zawartość garnka zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia – gotować 20 – 30 min (do miękkości składników).
  • Zupa krem z czerwonej kapusty ze śliwką 4. Do ugotowanej zupy wlać śmietankę i wsypać miętę oraz koperek. Składniki zblendować. Zupę doprawić do smaku, a przed podaniem podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować