Zupa krem z dyni

0 (0 ocen)

Kremowa, pikantna zupa z miąższu dyni. Pyszna i rozgrzewająca, do tego super szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki:


  • 1 litr bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju
    1 kg miąższu z dyni
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 liść laurowy
    sól, pieprz, chilli pieprz cayenne, mielona kolendra, imbir
    odrobina soku z cytryny
    gęsta kwaśna śmietana

Zupa krem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Olej rozgrzać na patelni. Zaszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać drobno pokrojony miąższ z dyni. Przyprawić ostrym pieprzem chilli, mieloną kolendrą i imbirem. Smażyć ok. 5 minut.
  • 2. Usmażone warzywa przełożyć do gorącego bulionu. Dodać liść laurowy. Gotować wszystko, aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać (ok. 25- 30 minut). Na końcu zupę przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko zmiksować na krem. Podawać z kleksem gęstej kwaśnej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy