dynia, 800g
słodkie ziemniaki (bataty), 800g
2 cebule
4 zabki czosnku
2l bulionu warzywnego (najlepiej domowego, ale może być też z kostki)
sok z 1 cytryny
1 papryczka chili
2 łyżki oleju rzepakowego
opcjonalnie - sól, pieprz
opcjonalnie - odrobina posiekanej chili lub szczypioru
Zupa-krem z dyni i słodkich ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Przesmażamy na oleju rzepakowym. Dodajemy pokrojona dość grubo dynię oraz bataty. Zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękna. Lekko studzimy.
2.Gdy zupa przestygnie, miksujemy ja na gładki krem. Dodajemy sok z cytryny i w razie potrzeby lekko solimy i pieprzymy. Gotujemy chwilę na małym ogniu, nie doprowadzajac do wrzenia.
Porady
Zupę możemy podawać udekorowana odrobina papryczki lub szczypiorkiem.
Komentarze