Zupa krem z dyni z imbirem

4.5 (167 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, rozgrzewająca zupka na chłodne, przedświąteczne dni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - miąższ z dyni: 1 kilogram
    - bulion warzywny: 1.5 litra
    - Por średniej wielkości: 2 sztuki
    - cebula średniej wielkości: 1 sztuka
    - czosnek ( ząbek): 2 ząbki
    - imbir świeży tarty: 1 łyżka
    - mielony imbir: 0.5 łyżeczki
    - sól,pieprz,: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z dyni z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Por i cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Następnie na patelnię wrzucić dynie, świeży imbir ( starty na tarce o małych oczkach) i mielony imbir. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przygotować bulion warzywny. Można oczywiście ugotować go z warzyw ( por, seler, marchew, pietruszka), ale także można użyć kostki warzywnej. Podduszone warzywa przełożyć do garnka i gotować aż dynia będzie miękka ( około 20 minut) . Następnie zmiksować zupę na krem i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    ZUPA ŚWIETNIE SMAKUJE Z PESTKAMI DYNI LUB ŚWIEŻĄ BAGIETKĄ.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować