Zupa krem z dyni z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie obrać i starannie oczyścić z nasion, a następnie pokroić w kostkę. Por i cebulę pokroić w talarki i usmażyć na oliwie. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Następnie na patelnię wrzucić dynie, świeży imbir ( starty na tarce o małych oczkach) i mielony imbir. Wszystko smażyć razem ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie przygotować bulion warzywny. Można oczywiście ugotować go z warzyw ( por, seler, marchew, pietruszka), ale także można użyć kostki warzywnej. Podduszone warzywa przełożyć do garnka i gotować aż dynia będzie miękka ( około 20 minut) . Następnie zmiksować zupę na krem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
ZUPA ŚWIETNIE SMAKUJE Z PESTKAMI DYNI LUB ŚWIEŻĄ BAGIETKĄ.
Komentarze