Zupa krem z dyni z imbirem i chilli

4.48 (190 ocen)

Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Przygotowanie zupy może zająć dłuższą chwilę, bo obieranie dyni czasem nie jest łatwą sprawą, ale warto. Otrzymamy bowiem bardzo dobrą, zdrową i sycącą zupę. Z odpowiednio dobranymi przyprawami, idealnie rozgrzewającą, idealną jesienną zupę.

Składniki:

  • 1 mała dynia
    1 duża cebula
    3cm korzenia imbiru
    1 łyżka ostrej papryki (chilli)
    1-1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
    Oliwa
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z imbirem i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy na pół, usuwamy włóknisty środek z pestkami, obieramy, a miąższ kroimy w kostkę. Następnie obieramy imbir i cebulę. Imbir ścieramy na tarce, a cebulę siekamy na bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku o grubym dnie, dodajemy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy imbir, a na końcu dynię. Chwilę smażymy często mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Zalewamy bulionem i całość zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy do momentu, aż dynia będzie miękka.
    Całość miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli do smaku.

Porady

Możemy podać z kleksem śmietany i uprażonymi pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Dynia Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować