Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami

0 (0 ocen)

  • 60 min

sezonowa zupka

  • 60 min

Składniki:


  • 1 mała dynia hokkaido
    1 marchewka
    1 cebula
    3-4 ziemniaki
    1,5 l rosołu
    imbir
    cukier
    sól
    pieprz
    majeranek

    śmietana
    burak ćwikłowy
    chleb lub bułka na grzanki

Zupa krem z dyni z pieczonymi buraczkami i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, skropić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min.
    Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki, dynię oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę, cebulę i marchewkę przekroić na mniejsze kawałki, wszystko zalać rosołem i gotować ok pół godziny. Garnek zdjąć z ognia, zmiksować przy pomocy blendera i doprawić zupę do smaku.
    Podawać ze śmietaną i pieczonymi buraczkami, oraz grzankami prosto z patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy