Zupa krem z jasnych warzyw

0 (0 ocen)

Pyszna, kremowa zupa z jasno zabarwionych składników, z lekką nutą pikanterii przypraw korzennych. Potrawa z żółtej fasolki szparagowej i cukinii, słodkich żółtych pomidorków koktajlowych śliwkowych oraz gruszkowych, pora i ziemniaków jako zagęstnika. Świeże zioła – lubczyk i mięta uzupełniają smak.

Składniki:

  • 3 średnie ziemniaki (łącznie 350 g)
    350 g pozbawionej końców żółtej fasolki szparagowej
    3 nieduże żółte cukinie
    250 g żółtych pomidorków koktajlowych- mieszanych śliwkowych i gruszkowych
    14 cm – owy kawałek pora (100 g)
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej mięty
    3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
    250 ml śmietanki 12%
    5 szklanek bulionu warzywnego
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z jasnych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z jasnych warzyw 1. W garnku rozgrzać tłuszcz, dodać posiekanego pora, wsypać imbir, gałkę muszkatołową, kurkumę i paprykę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z jasnych warzyw 2. Następnie dołożyć obrane i pokrojone ziemniaki oraz rozdrobnioną fasolkę i cukinię. Chwilę smażyć.
  • Zupa krem z jasnych warzyw 3. Do warzyw dodać pokrojone na połówki pomidorki i jeszcze chwilę podgrzewać. Zawartość garnka zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 min.
  • Zupa krem z jasnych warzyw 4. Do ugotowanej zupy wlać śmietankę oraz wsypać posiekane zioła.
  • Zupa krem z jasnych warzyw 5. Składniki zblendować. Zupę doprawić do smaku, a przed podanie podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować