Lekka, delikatna i bardzo smaczna! Polecam na upalne dni:).Uwielbiam kalarepkę. Często zjadam ja na surowo, choć, chyba bardziej odpowiada mi je smak po ugotowaniu. Stąd też zupa z kalarepki należy do moich ulubionych!
Składniki:
Składniki:
• 4 kalarepki,
• Około 1,5 litra wody,
• Kostka rosołowa,
• 1 łyżka masła,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• Mały pęczek koperku,
• Około 2-3 łyżki śmietanki do zabielenia,
• Szczypta mielonego imbiru,
• Groszek ptysiowy do podania
Zupa krem z kalarepki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę obieramy. Obraną kromy na mniejsze części.
2.Masło rozpuszczamy w garnku. Na rozpuszczone wrzucamy kalarepkę, chwilkę ją obsmażamy, a następnie zalewamy wodą. Dodajemy kostkę rosołową i całość gotujemy, aż kalarepka będzie miękka.
3.Po tym czasie garnek zdejmujemy z gazu, a zupę miksujemy.
4.Zmiksowaną ponownie stawiamy na gazie. Dodajemy do niej posiekany koperek, zabielamy i doprawiamy do smaku.
Gotową rozlewamy na przygotowane talerze. Podajemy z groszkiem ptysiowym.
Komentarze