Zupa-krem z kalarepki z czarnuszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedliście kiedyś zupę z kalarepy? To mój pierwszy raz i jestem pozytywnie zaskoczona, że gotowana kalarepa tak dobrze smakuje!

  • 30 min

Składniki:

  • około 5 kalarepek
    3 średnie ziemniaki
    1 duża cebula
    2 łyżeczki masła
    świeży koperek do posypania
    czarnuszka
    świeżo mielony czarny pieprz
    śmietana lub jogurt
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa-krem z kalarepki z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę czarnuszki i gotujemy. Wody ma być tyle, żeby wszystkie warzywa były przykryte. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, zupę rozdrabniamy blenderem na gładki krem, dodajemy masło i jeszcze chwilkę gotujemy. Jeśli zupa wyszła za gęsta to dolewamy trochę wody, a jeśli za rzadka to ją odparowujemy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a gdy będzie już na talerzu lub w miseczce, to robimy na niej kleksa ze śmietany lub jogurtu oraz posypujemy drobno posiekanym koperkiem i odrobiną czarnuszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować