Zupa krem z kiszoną kapustą

4.49 (197 ocen)

Z ochoty na kapuśniak zrodził się pomysł na zupę z kiszoną kapustą w nieco odmienionym wydaniu. Zupa krem świetnie smakuje z kleksem jogurtu oraz natką pietruszki. Polecam!

Składniki:

  • 800 g obranych ziemniaków (ok. 1 kg przed obraniem)
    500 g kiszonej kapusty
    2 większe marchewki (2 x 150 g)
    2 większe białe cebule (2 x 100 g)
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1 łyżeczka kminku całego
    ½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
    ½ łyżeczki cynamonu mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    do przybrania każdej porcji – jogurt naturalny, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zupa krem z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z kiszoną kapustą 1. Cebulę i czosnek obrać, następnie drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, kminek, kozieradkę i cynamon. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z kiszoną kapustą 2. Dołożyć odciśniętą i posiekaną kapustę, majeranek i wlać sos sojowy. Dusić 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z kiszoną kapustą 3. Na końcu dołożyć obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę, a następnie wlać bulion. Gotować do miękkości 30 – 40 min. Zawartość garnka zblendować. Zupę doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować