ZUPA KREM Z KUKURYDZY

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zupa krem o smaku jesieni

  • 60 min

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
    1 puszka pomidorów
    1 papryka zielona
    1 szklanka mleka
    1 szklanka bulionu
    sól, pieprz i czerwona papryka do smaku

Zupa krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę odcinamy nożem od kolby, wrzucamy do blendera, dodajemy szklankę bulionu i miksujemy.
    Pomidory odcedzamy z zalewy i dodajemy do kukurydzy.
    Do zmiksowanej kukurydzy z pomidorami dodajemy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.

    Paprykę pieczemy w 160 stopniach, na najwyższym poziomie piekarnika, do momentu aż pokryje się czarnymi bąblami. Następnie wyciągamy ją na talerz bądź miskę i przykrywamy na parę minut folią co ułatwi obranie jej ze skóry. Po obraniu papryki, kroimy ją w drobna kostkę , dodajemy do gotującej się zupy
    Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami.

Porady

Podajemy posypane kolendrą lub z groszkiem ptysiowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy