Zupa krem z pieczonej marchewki i batatów

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Zamiast klasycznej zupy krem polecam uprzednio zapiec warzywa. Nie pożałujecie!

  • 60 min

Składniki:

  • - 500g marchwi
    - pół dużego batata
    - 1l bulionu warzywnego
    - 1 cebula
    - 2 łyżeczki chili w proszku
    - 1 łyżeczka imbiru w proszku
    - szczypta oregano
    - sól, pieprz
    - olej rzepakowy
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z pieczonej marchewki i batatów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i bataty płuczemy i kroimy w małe kawałki. Cebulę kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do miski polewamy olejem rzepakowym, posypujemy oregano i dokładnie mieszamy. Pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • 2. Upieczone warzywa wrzucamy do gotującego się bulionu. Doprawiamy chili, imbirem oraz solą i pieprzem do smaku. Całość blendujemy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować