Zupa krem z pomidorów, selera i papryki z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 220*C.
Po upieczeniu ściągnąć przypieczoną skórkę.
2.Cebulę i seler naciowy pokroić w talarki, czosnek przekroić na połowę.
W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją.
Dodać seler, podsmażyć chwilę i dodać czosnek.
Po 5 minutach dodać pomidory wraz z sokiem i całość zagotować.
Dodać paprykę, bulion warzywny, ziele angielskie i gotować ok. 20 minut.
3.Jak warzywa będą miękkie, zmiksować zupę blenderem.
Przyprawić do smaku bazylią, imbirem, pieprzem, solą i cukrem.
Zagotować.
Podawać z grzankami.
Porady
Podany czas przygotowania zupy nie obejmuje czasu pieczenia papryki.
Komentarze