ZUPA KREM Z POMIDORÓW, SELERA I PAPRYKI Z GRZANKAMI

0 (0 ocen)

  • 45 min

Smaczna, rozgrzewająca i pikantna zupa.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 puszki pomidorów całych bez skórki
    - 4 duże gałązki selera naciowego
    - 2 średnie cebule
    - ząbek czosnku
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
    - 1 łyżeczka suchej bazylii
    - 1/2 łyżeczki imbiru
    - 1 świeża czerwona papryka
    - sól, pieprz mielony
    - 2 ziarenka ziela angielskiego
    - 2 płaskie łyżeczki cukru
    - grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pomidorów, selera i papryki z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę przekroić na połowę, usunąć nasiona, ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 220*C.
    Po upieczeniu ściągnąć przypieczoną skórkę.
  • 2. Cebulę i seler naciowy pokroić w talarki, czosnek przekroić na połowę.
    W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić ją.
    Dodać seler, podsmażyć chwilę i dodać czosnek.
    Po 5 minutach dodać pomidory wraz z sokiem i całość zagotować.
    Dodać paprykę, bulion warzywny, ziele angielskie i gotować ok. 20 minut.
  • 3. Jak warzywa będą miękkie, zmiksować zupę blenderem.
    Przyprawić do smaku bazylią, imbirem, pieprzem, solą i cukrem.
    Zagotować.
    Podawać z grzankami.

Porady

Podany czas przygotowania zupy nie obejmuje czasu pieczenia papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować