Zupa krem z pomidorów (świeże + suszone)

0 (0 ocen)

  • 25 min

Testowałam wiele przepisów, aby wykonać w domu krem pomidorowy, który niczym by nie ustępował tym serwowanym w restauracjach. Wreszcie znalazłam recepturę idealną. Zupa smakuje fenomenalnie i powstaje w kilka chwil - dosłownie

  • 25 min

Składniki:

  • 4 pomidory
    pół słoiczka pomidorów suszonych
    1 cebula
    1 marchewka
    2 ząbki czosnku
    nać pietruszki (najlepiej świeża)
    sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, majeranek
    masło klarowane lub inny tłuszcz

Zupa krem z pomidorów (świeże + suszone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotowujemy w garnku 3 szklanki wody. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne cząstki, wrzucamy je z marchewką do garnka z wodą.
  • 2. Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek
  • 3. Podsmażone cebulę i czosnek dodajemy do zupy, razem z nacią pietruszki, suszonymi pomidorami i przyprawami. Gotujemy wszystko razem ok. 15 minut
  • 4. Miksujemy całość. Na talerzach dekorujemy zupę np. nasionkami chia lub suszoną bazylią

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy