Testowałam wiele przepisów, aby wykonać w domu krem pomidorowy, który niczym by nie ustępował tym serwowanym w restauracjach. Wreszcie znalazłam recepturę idealną. Zupa smakuje fenomenalnie i powstaje w kilka chwil - dosłownie
25 min
Składniki:
4 pomidory
pół słoiczka pomidorów suszonych
1 cebula
1 marchewka
2 ząbki czosnku
nać pietruszki (najlepiej świeża)
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, majeranek
masło klarowane lub inny tłuszcz
Zupa krem z pomidorów (świeże + suszone) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotowujemy w garnku 3 szklanki wody. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory myjemy, nacinamy, sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobne cząstki, wrzucamy je z marchewką do garnka z wodą.
2.Podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia dodajemy czosnek
3.Podsmażone cebulę i czosnek dodajemy do zupy, razem z nacią pietruszki, suszonymi pomidorami i przyprawami. Gotujemy wszystko razem ok. 15 minut
4.Miksujemy całość. Na talerzach dekorujemy zupę np. nasionkami chia lub suszoną bazylią
Komentarze