Zupa krem z pokrzyw z jajkiem

4.51 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Zdając sobie sprawę, jak zdrowa jest pokrzywa, nie mam żadnych wątpliwości, dlaczego była tak często stosowana w kuchni naszych babć, a teraz coraz częściej i w naszych.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 szklanki umytej i sparzonej pokrzywy
    zielona część pora
    marchewka
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3-4 ziemniaki
    1/4 części selera
    śmietana
    2 łyżki masła
    cebulka zielona
    sól i pieprz do smaku
    curry, gałka muszkatołowa
    2 jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z pokrzyw z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Na patelni stopić masło, przesmażyć obraną, pokrojona cebule i czosnek, do których dodać obrane i potarte na dużych oczkach marchew, seler i pokrojony w pół talarki por. Razem wszystko przesmażyć. W międzyczasie przebrać, umyć i sparzyć młodziutką pokrzywę, a następnie dorzucić ją do przesmażonych warzyw i chwilę razem wszystko jeszcze raz przesmażyć. Wlać do garnka rosół, a następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 10 min. Następnie dodać przesmażone warzywa wraz z pokrzywą, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków około 15 min. Po tym czasie zupę zblendować na krem dodać curry i gałkę muszkatołową do smaku i ewentualnie jeszcze raz wszystko doprawić solą i pieprzem. Podać z jajkiem ugotowanym na twardo i ewentualnie z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować