Zupa krem z pora i cebuli

4.49 (145 ocen)

Leciutka zupa krem. Ma gęstą i aksamitną konsystencję. Jest pyszna.

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
    2-3 pory
    2-3 cebule
    4 łyżki masła
    100g śmietankowy serek topiony
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    drobno pokrojony szczypiorek na wierzch
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z pora Krem

Zupa krem z pora i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy w cienkie piórka bądź w kostkę i smażymy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy krążki pora, smażymy 3-4 minuty.
  • 2. Do bulionu dodajemy cebule i para, i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut, do momentu aż pory zmiękną.
  • 3. Następnie dodajemy serek topiony i zagotowujemy, ciągle mieszając by ser się rozpuścił.
  • 4. Na koniec, kiedy warzywa będą miękkie, a serek się rozpuści, doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem, chwilę jeszcze gotujemy, a następnie miksujemy blenderem na jednolitą masę. Zupę dekorujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować