Zupa krem z porów

0 (0 ocen)

Idealna na lekki obiad

Składniki:

  • Składniki: 300 g pora ( biała część), 30 dag masła, 500 g ziemniaków, 750 ml wywaru warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżka soku z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta mielonej kolendry, 1 liść laurowy, 150 ml śmietany, 1 żółtko.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Zupa krem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por oczyścić, pokroić w cienkie talarki, ziemniaki obrać, dobrze opłukać, pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojone warzywa i lekko je podsmażyć. Zalać wywarem warzywnym. Dodać sok wyciśnięty z cytryny, liść laurowy, kolendrę i gałkę muszkatołową. Gotować pod przykryciem około 25minut. Z zupy wyjąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Dodać około 2/3 śmietany, by złagodzić smak, lekko posolić, gotować jeszcze przez około 5 minut. Zdjąć z ognia. Żółtko ubić z pozostałą śmietaną, dodać do zupy energicznie mieszając. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek ptysiowy Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować