Zupa krem z rukoli z ośmiornicą i fetą

0 (0 ocen)

  • 30 min

zupa krem o niespotykanym smaku

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie rukoli
    0,5 sztuki pora (biała część)
    0,5 kubka wody
    0,5 kubka kefiru
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    2 paluszki surimi
    1 łyżeczka sosu rybnego
    sól, pieprz czarny mielony
    70 g fety
    70 g ośmiornicy (w Polsce najprościej kupić mrożoną)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z rukoli z ośmiornicą i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku na maśle podsmażyć pora pokrojonego w piórka, czosnek w plasterki i surimi w kostkę.

    Następnie dodać rukolę, posolić bardzo delikatnie bo sos rybny i fetą są już słone, chwilkę podgrzewać aby zmniejszyła swoją objętość. Zalać wodą i kefirem, dodać szczypiorek, podgrzać aby było ciepłe ale się nie zagotowało, zmiksować (nie trzeba bardzo dokładnie).

    Na suchej patelni podsmażyć fetę pokrojoną w kostkę i plasterki ośmiornicy do lekkiego zarumienienia.

    Zupkę doprawić sosem rybny i pieprzem świeżo mielonym.

    Podawać ciepłą z listkami rukoli i podsmażoną ośmiornicą i fetą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować