Zupa krem z rzodkiewki

4.5 (167 ocen)

Choć składników w zupie niewiele, zaskakuje głębią smaku i aromatów. Krem z czerwonej rzodkiewki, z dodatkiem pikantnej czerwonej cebuli, czosnku, wartościowej pokrzywy oraz aromatycznych przypraw w orientalnym klimacie. Całość zagęszczona ryżem, kremowo zaciągnięta śmietanką. Po prostu pyszna!

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki (łącznie 300g - tylko korzenie)
    1 duża czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki posiekanej pokrzywy
    2 łyżki masła
    5 szklanek bulionu warzywnego
    250 ml śmietanki 12%
    1 woreczek ryżu (125g)
    kilka łyżek słonecznika łuskanego
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego
    1/2 łyżeczki owoców kolendry mielonych
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z rzodkiewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z rzodkiewki 1. W garnku rozpuścić masło, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrzywę, wsypać kumin i kolendrę.
  • Zupa krem z rzodkiewki 2. Dołożyć ryż, wymieszać. Całość podgrzewać 5 min, mieszając.
  • Zupa krem z rzodkiewki 3. Dodać pokrojoną na kawałki rzodkiewkę, wlać bulion. Całość gotować do miękkości ryżu (ok. 20 min).
  • Zupa krem z rzodkiewki 4. Zupę zblendować. Wlać śmietankę i ponownie zagotować, następnie doprawić do smaku. Każdą porcję posypać uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować