Zupa - krem z selera naciowego

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Smaczna i lekka zupa.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - seler naciowy - łodygi: 6 sztuk
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - masło: 1 łyżka
    - białe wytrawne wino: 1 łyżka
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - posiekany ząbek czosnku: 1 sztuka
    - wywar warzywny: 1 szklanka
    - sól i pieprz: 1 szczypta

Zupa - krem z selera naciowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyść seler i usuń twarde włókna. Pokrój na kawałki i włóż na 10 minut do miski z wodą i sokiem z cytryny. Przez 5 minut gotuj w osolonej wodzie. Odcedź delikatnie. Przełóż do rondla o grubym dnie i dodaj masło, wino, natkę, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Gotuj aż wino odparuje. Dolej wywar i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 10 - 15 minut. Zmiksuj na gładki krem. Podgrzej przez 2 - 3 minuty po czym podawaj.

Komentarze

Podobne przepisy