Zupa krem z soczewicy z sezamem

0 (0 ocen)

Pyszna i sycąca zupa o aksamitnej konsystencji.

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    1 cebula
    3-4 ząbki czosnku
    3 marchewki
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1,5 litra bulionu warzywnego
    1 łyżeczka miodu
    Oliwa
    Jogurt grecki
    Sól, pieprz
    Sezam

Zupa krem z soczewicy z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w pióra. Czosnek posiekać w plasterki. Marchewki pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulą, czosnek i marchewkę. Po chwili dodać soczewicę i koncentrat pomidorowy, podsmażyć. Zalać bulionem. Gotować na małym ogniu 20-25min, aż warzywa będą miękkie.
  • 2. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić miodem, solą i pieprzem.
  • 3. Sezam uprażyć na rozgrzanej patelni.
  • 4. Zupę podać z kleksem gęstego jogurtu oraz uprażonym sezamem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy